Se billedet stort

FotID-01833
Sanne Bloch
Se 2 hjemmesider - denne og denne
Ukendt privatperson
-
Romdrup i Aalborg Amt? Aalborg? Grenaa?
-
6 x 9 cm
1916/1920?
Forrest:
Min farfar, Peter Ingvar Jensen, født 1897 i Mou, Fleskum Herred, Aalborg Amt. Han lærte skrædderfaget hos Christen Søndergaard i Romdrup i Aalborg Amt og hos P. Larsen i Aalborg. Jeg har fundet ham som skrædderlærling i folketællingen 1916 hos Christen Søndergaard i Romdrup, hvor også hans broder, Godik Albert Jensen, født 1900 i Mou, var lærling. I samme folketælling er også opført en ugift skræddersvend, Peter Olesen, født 21. februar 1896.

Måske er det lillebroderen, Godik, ved siden af min farfar?

Mon ikke det er skræddermesteren, der står foran sine lærlinge og svende? Men hvilken skræddermester? Er der nogle, der kender ham? Eller øvrige personer på billedet?

Efter sin læretid var min farfar skrædder i 2 år hos Magasin du Nord i Grenaa. Han blev gift med min farmor, Olga Kirstine Vogtmann i Grenaa Kirke 19. maj 1923. Siden flyttede de til København, og min farfar blev skrædder hos Brdr. Andersen i Østergade og hos Crome & Goldschmidt (sidstnævnte sted i 10 år). Min far, Frank Carlo Jensen, blev født i St. Pauls Sogn i København 23. juli 1924. Så et sted imellem maj 1923 og juli 1924 blev min farfar skrædder i København.

Om billedet er fra min farfars lærlingetid eller senere, ved jeg ikke med sikkerhed. Men ved at sammenligne med andre billeder, jeg har af min farfar, tror jeg, at billedet er fra hans lærlingetid. Men om det er hos Søndergaard i Romdrup eller P. Larsen i Aalborg (som jeg ikke har kunnet finde nogle oplysninger om), ved jeg ikke. Det kan også være fra de 2 år, hvor han var hos Magasin du Nord i Grenaa, men jeg er ude i gætterier nu, så jeg håber, at nogle kan give mig nogle informationer, så min fantasi kan få en pause ;-)

Min farfar fik næringsbrev 16. november 1942 - var medlem af Skræddermesterforeningen i København og etablerede egen forretning 1. oktober 1942: Firmaet Binda, H.C. Ørstedsvej 71 i København.

Min fars broder, Ib, som blev født i København i Grøndal Sogn i marts 1931 fik navnet Binda som mellemnavn. Jeg har ofte undret mig over, hvor navnet Binda kommer fra. Det gør jeg stadig, så hvis nogle kan kaste lidt lys over den sag, vil jeg blive rigtig glad for det.

Jeg synes også, at udstyret i værkstedet kunne være interessant at få noget mere viden om. Bl.a. det, der hænger i loftet (lige over hovedet på skræddermesteren) og det redskab, han har i hånden. Jeg har forsøgt at lave et nærbillede af dét, men det bliver det desværre ikke tydeligere af. Umiddelbart skulle man jo tro, at det er en skræddersaks, men...

Nej, jeg må satse på, at der er nogle, der ved noget mere, end jeg gør om skrædderfaget.


Emne: håndværk