Se billedet stort

FotID-02195
Susanne Baumann
Se hjemmeside
-
-
På havet
-
13 x 8 cm
1920
Ole S.D. Hansen skriver følgende om billedet:
Hvis man ser rigtigt efter på billedet, så er det ikke et krigsskib, for så ville der være kanontårne, eller i det mindste kanoner. Skibet har en tydelig isbryderstævn, en rundbuet stævn, så skibet kan glide op på isen og med sin egen vægt bryde isen. Sådan så isbrydere ud op til midt af 1920erne. Så har det 2 skorstene, en åben bro, udkigstønde og projektør på masten.

Skibet hedder KRASSIN. Jeg kender det fra tidligere forskning. Skibet har faktisk været på besøg her i København og lå ved Langelinie, dog i ombygget udgave med 1 skorsten. På skibet var der en udstilling med KRASSINs bedrifter, hvor den kendeste var undsætningen af den italienske polarforsker Nobile, som var styrtet ned med sit luftskib ITALIA. Det var en historie, mange drenge læste. Den var på linie med store opdagelsesrejsende. Den norske nordpolsfarer, Roald Ammundsen, blev i øvrigt dræbt, da han styrtede ned med sin flyvemaskine under aktionen, hvor han forsøgte at lokalisere ITALIA. Alt det kan man læse om på nettet.

KRASSIN havde et søsterskib, SEDOV som ligner KRASSIN meget, men jeg mener ikke den havde kraner, som det ses på billedet. Kranerne er sikkert til en vandflyver eller en motorbåd. Selve billedet er efter min mening ikke et originalt foto, men et der er blevet retoucheret, og det har fået et isbjerg bag skibet og fine bølger om boven.

Så er der datoen, som skulle være 1920. Hvis det er taget i 1920, så ville der være stjerner (Sovjetstjerner) på de 2 skorstene, så jeg tror billedet er fra før revolutionen i 1917, nok fra det halvår, hvor skibet vendte tilbage til Zar-Rusland, efter at det var bygget i England tidligt i 1917.

Billedet FotID-02201 af dr. Reuter er givetvis ikke fra Sovjettiden, fordi de 2 ordner han har, tydeligvis er ordner fra ZAR-tiden. Derfor er det mystisk med datoen fra 1920. Så var det, at jeg vidste (man har en del beretninger herom), at Sovjet i starten havde mangel på skibsofficerer. De var vel blevet dræbt eller flygtet under revolutionen fra februar-november. Altså kunne det godt være en dansk søofficer fra handelsflåden, der havde tjansen med KRASSIN for gode ord og betaling i 1920.

KRASSIN hed noget andet end KRASSIN i starten. Dette navn fik isbryderen først senere.
Hvis man gennemsøger internettet for billeder på ordet KRASSIN, får man mange hits.

Med venlig hilsen,
Ole S.D. Hansen

Webmaster takker for en forrygende beretning om billedet og ønsker tillykke med identificeringen!!
Det kunne i øvrigt være ret interessant at få sat de øvrige billeder i det spændende"russiske fotoalbum" i relation til dette billede! Det virker i sandhed som om, der er en masse historie gemt her! Er der tale om mennesker, der er flygtet fra revolutionen i Rusland?Susanne Baumann skrev i sin tid:
Billede af russisk krigsskib. Jeg kan ikke tyde teksten, kun tallene, som siger: 19/2-6/3.1920.
Ved nogen noget om skibet?

Billedet stammer fra et gammelt russisk fotoalbum, som min onkel har haft liggende. Han var umådeholden samler af alting, så han har nok bare syntes, at det var spændende.

Se fra samme album:
FotID-02195
FotID-02196
FotID-02197
FotID-02198
FotID-02199
FotID-02200
FotID-02201
FotID-02202
FotID-02203
FotID-02204


Emne: marine
Emne: søfart